lauantai 6. elokuuta 2016

Luonnonnähtävyyksiä Puumalassa



KRISTUKSEN HAUTA
Luukkolan kylässä Enso Gutzeitin maalla erikoinen kalliohalkeama. Aivan tasaisessa kalliossa on noin 7-8 metriä pitkä, 4 metriä leveä, toisesta päästä leveys 2 metriä. Pohja on aivan tasainen. Kesäaikana käymisen arvoinen paikka. Läheltä Marniemen tienhaaraa on paikalle johtanut polku (n. 1 km).

ERIKOISEN MUOTOINEN KALLIO
Kasivuori-nimisen talon maalla Kiljulan kylässä ainutlaatuinen ja jylhä kallio.

HIIDENKIRNU
Kontilan kylään kuuluvan Konninsalo-nimisen talon mailla, Lietselän puoleisen rannan kalliossa, takana jyrkkä vuori.

SIIRTOLOHKARE
Kasivuori-nimisen talon maalla, melko mahtava möykky.

LÄHTEITÄ
Kolme lähdettä Kontilan kylässä Konninsalo-nimisen talon mailla.

VUORI JA LUOLA
Torniaisen ja Reposen maitten välimailla Lintusalon kaupan lähellä on jyrkkäseinäinen Mammosen vuori, siinä kalliohalkeama, perällä luola. Vuoren päällä suuri irtokivi, ja sen reunan alla hiidenkirnu. Paikka entisen Mammosen laiturin luona, lähellä on myös korkea hiekkaharjanne ouranteessa olevine järvineen. Vesi on aikoinaan uurtanut laskukanavan.

KUOLLEITTEN KARSIKKO
Noin 700-800 metriä Lietveden sillalta on Aironiemi. Siinä on kuolleitten karsikko: rantakalliolla kasvaviin petäjiin on hakattu ristejä estämään vainajan henkiä palaamasta takaisin kotikonnuille.

RAKOKIVET  
Noin 8 km Lietveden sillalta Mikkeliin ja Saarijärven tietä noin 1,5 km. Valtava siirtolohkare hiekkaharjussa on haljennut kolmeen osaan. Yrjö Kontisen (Lietveden lossari) mukaan isonvihan aikaan luola olisi ollut piilopirttinä. Hänen ollessaan lapsi siellä näkyi tulisijan paikka, sieltä löytyi myös härkimen ja puulusikan kappaleita. Noin 100 metriä kiviltä rantaan on isoja hautoja, ilmeisesti joitain varustuksia. Yrjö Kontisen veljen, Martti Kontisen talosta noin 300 metriä on Aittavuori, jossa on luola tulisijoineen, myös sota-aikainen piilopaikka. Martti Kontisen talosta noin 300 metriä on lähde, joka ei koskaan jäädy. Pohjasta pulppuaa vettä jatkuvasti.
Rakokivet
 KATAJIA
Kiviniemellä Aleks Kiljusen pellon laidalla on n. 7 m pitkä kataja, paksuus kahden metrin korkeudelta 9 tuumaa.

KARHUNPESÄ
Rokansalon seuduilla Kaarteessa Jere Martikaisen maalla Keihäsjärven rannalla on vuoressa melko iso luola, jossa Puumalan viimeisen karhun on väitetty pitäneen pesää.

TUPAVUORI
Noin kilometri Sahanlahdelta Harmaalaan, oikealla vuoressa entinen piilopaikka.

LEUKOIN KANAVA
Puumalan kirkolta Ummistonvedelle johtava laivareitti. Viljakansaaren tie ylittää kanavan.

KULTIAISVUORI
Torikonjärven rannalla, komeat näkymät.

KÄRÄJÄKALLIO
Luukkosenkylän tuulimyllyltä jonkin matkaa Haapaselälle päin.

KUMMAKIVI
Puumalan ja Ruokolahden rajalla seitsemän metrin pituinen siirtolohkare, joka lepää kapea-alaisella alustalla koskettaen tätä vain pienellä pinta-alalla. Valkin kartanosta johtaa kivelle polku. 
Kummakivi

SAMMALSILTA
Sammalsilta on alun perin Kaukas-yhtiön 1930-luvulla rakennuttama rahkamättäistä koottu silta. Sen tarkoitus oli helpottaa metsätyömiesten kulkua Pitkäjärven yli. Nykyään silta palvelee Kummakivelle kulkijoita ja muita luonnossa liikkujia.
Sammalsilta
 KUKONHARJUN KANAVA
Venäläisten 1700-luvun lopulla kaivattama kanava. Liittyy reittiin, johon kuuluvat Käyhkään kanava Ruokolahdella sekä Telataipaleen kanava Sulkavalla.
Kukonharjun kanava
 VUOLTEENSALMI
Noin 11 km Puumalasta Imatran suuntaan Kivisillan kohdalta itään. Kahluupaikka entisellä Imatra-Puumala-tiellä, Kustaa III:n sodan aloituspaikka 1788.

LOKETONONKALO
Loketonvuoren halkeama on noin 10-13 m syvä ja 70 m pitkä. Lokettoon löydät kääntymällä Pistohiekalta Honkajoentielle. Saarijärven kohdalla viitta opastaa vasemmalle johtavalle polulle.

KALLIOMAALAUKSET
Kaiken kaikkiaan Puumalasta on löydetty yhdeksän eri kalliomaalauskohdetta. Uusin maalauslöytö on kesältä 2015.
Vanhin löydöistä on Syrjäsalmi Viljakansaarella, n. 7,5 km kirkonkylältä itään.

Opettaja Erkki Nurmisen 1960-luvulla keräämää aineistoa. 
Kuvat Kirsti Lähdesmäki 

1 kommentti:

  1. Kultiaisvuori eli Kulteisvuori on Lohijärven rannalla Juvan puolella lähellä Puumalan rajaa.

    VastaaPoista

Kirjoita omia muistojasi vaikka kommentteihin! Kaikki tieto tervetullutta.